Hvordan BBR-opgørelser påvirker huslejen

2024-08-26

Når man som lejer underskriver en lejekontrakt, er størrelsen af lejemålet, som er registreret i Bygnings- og Boligregistret (BBR), en afgørende faktor for huslejen. Men hvad er BBR, hvordan opgøres boligarealet, og hvordan påvirker det din husleje? Her gennemgår vi disse spørgsmål.

Hvad er BBR?

BBR, Bygnings- og Boligregistret, er et offentligt register, der indeholder oplysninger om alle ejendomme i Danmark, herunder boligens størrelse. Ejeren af ejendommen skal indberette korrekte oplysninger til BBR, herunder boligens samlede areal. Disse oplysninger er vigtige, da de bruges til at beregne huslejen samt ejendomsværdibeskatning.

Sådan opgøres boligarealet i BBR

Boligarealet i BBR opgøres ved at måle arealet i vandret plan fra ydersiden af ydervæggene, hvilket kaldes bruttoarealprincippet. Dette betyder, at alle vægge, både indre og ydre, samt adgangsarealer tælles med i boligarealet. Det inkluderer beboelsesrum som værelser, køkken, badeværelse og bryggers samt udnyttede tagetager og kældre godkendt til beboelse.

Bemærk: Åbne arealer som altaner og terrasser tælles ikke med i boligarealet, selvom de kan påvirke lejemålets samlede værdi. Fælles adgangsarealer som trapper og gange fordeles ofte mellem lejemålene på samme etage, hvilket kan øge det opgjorte bruttoareal i BBR.

Bruttoetageareal vs. nettoareal

  • Bruttoetageareal: Omfatter det samlede areal målt til ydersiden af ydervæggene, inklusiv vægge, trapper og fællesarealer. Dette areal bruges typisk til at beregne huslejen.

  • Nettoareal: Det indvendige gulvareal i boligens rum, altså det faktiske beboelsesareal uden vægge og fællesarealer. Nettoarealet er ofte mindre end bruttoetagearealet og er relevant, når du for eksempel skal lægge gulv eller vurdere den reelle plads i boligen.

Indvirkning på huslejen

Boligarealet registreret i BBR har direkte indflydelse på huslejen. Udlejere anvender ofte en årlig kvadratmeterpris, som ganges med boligarealet. Derfor kan små afvigelser i boligarealet have stor betydning for den samlede husleje.

Eksempler på BBR opmåling

  • Udnyttet tagetage: Peter bor i en taglejlighed på 70 kvadratmeter. På grund af skråvægge er en del af gulvarealet under 1,5 meter i højden og derfor ikke medregnet i BBR, som angiver boligarealet til 55 kvadratmeter. Hvis Peter opdager, at hans lejekontrakt angiver 70 kvadratmeter, kan han få justeret huslejen, da det reelle boligareal i BBR er mindre.

  • Fællesareal i ejendom: Anja bor i en lejlighed på 70 kvadratmeter ifølge lejekontrakten. Lejligheden deler en stor trappeopgang og en gang med to andre lejligheder. I BBR registreres Anjas bruttoareal som 75 kvadratmeter på grund af fordeling af fællesarealer.

  • Fejlregistrering i BBR: Kasper opdager, at hendes lejekontrakt angiver lejlighedens størrelse som 95 kvadratmeter, men BBR viser kun 85 kvadratmeter. Efter at have fået målt lejligheden, kan Kasper kræve en reduktion i huslejen, da lejekontrakten er baseret på en forkert oplysning.

Hvad gør du ved uoverensstemmelser?

Hvis boligarealet i din lejekontrakt ikke stemmer overens med BBR, bør du handle. Kontakt Dansk Lejeret, som kan hjælpe med at føre sagen over for udlejer og om nødvendigt tage den videre til huslejenævnet.


Læs også: Hvorfor har du krav på huslejenedsættelse?

Afsluttende bemærkninger

At forstå reglerne omkring BBR og husleje kan være komplekst. Hvis du er i tvivl om dine rettigheder eller ønsker at udfordre huslejen, anbefales det at kontakte Dansk Lejeret. Korrekte oplysninger i BBR kan spare dig mange penge, så det er vigtigt at sikre, at alt er korrekt registreret.

Vigtig bemærkning: Denne blog bør betragtes som en generel vejledning og ikke som egentlig juridisk rådgivning. Kontakt os for specifik rådgivning til din situation.

Få et gratis tjek af din husleje, her.


Måske er du også interesseret i: